Данте Пакао

http://www.alpacaprojects.com/inferno/en/

Текст :

https://docs.google.com/file/d/0B2n6p512Fn5gdXRqbU5YeWtXWXM/edit?usp=sharing
Пакао

Пакао (Извор: Павловић, Миодраг, Читанка за први разред гимназија и средњих стручних школа, Клет, Београд, 2012. године)

Антенор – Чувени тројански ратник Антенор угостио је био за грчког опседања Троје угледне грчке јунаке Одисеја и Менелаја те желео с њима уговорити како би се отета Хелена вратила Хеленима и окончао вишегодишњи рат. Гостољубље му Грци, након освајања и разарања Троје, нису заборавили. Повели су га са собом да се настани у грчкој Амбрацији. Одатле је он, по тој предаји, отпловио на оток који се по дотадашњем његовом грчком обитавалишту (АМ)БРАЦИЈИ прозвао БРАЦИЈА (Брач). Са собом је довео и на Брачу оставио пастира Брача (у којем ће се касније препознати Назоров пастир Лода), поморца Елафа (који је код данашњег Бола подигао град Елафусу), те ратара и виноградара Силена. Силен је на Брач донио лозу и младицу маслине, на чијој је гранчици била некаква кукуљица из које се ишчаурио – цврчак. Антенор је затим са својим (в)Енетима отпловио пут Млетака и тамо на лагунама, по још живој предаји, основао Венецију.

Каин – Каин и Авељ су библијске личности, које се спомињу у Старом завету.
Према Књизи постања (4,2) Авељ је био други син Адама и Еве и био је пастир, док је његов брат Каин обрађивао земљу. Каин је убио Авеља, љубоморан што је Авељева жртва првина из стада била прихваћена од Јахвеа, док је његова била одбачена (Пост. 4, 3). У Новом завету помиње се на почетку линије пророка који су били убијени („крв праведна што је проливена на земљи од крви Авеља“, Мт 23, 35). У Посланици Јеврејима, прихватање његове жртве приписује се његовој вери (Јев. 11, 4), а крв Авељева упореује са Господњом „која боље говори него Авељева (12, 24. уп. и 1 Јн 3, 12). Свети Оци, који се често коментарисали ову приповест, сматрали су га за тип Христа, а главно место поређења је био његов невини живот као пастира, његова прихваћена жртва и његова насилна смрт.

Видео:

 

Advertisements
Поставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s